“Nieuwsgierigheid is een natuurlijk onderzoekend gedrag dat voorkomt bij de mens en vele andere diersoorten, en is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren.” Bron: Wikipedia
Nieuwsgierig zijn is gezond. Je wordt er gelukkiger van, je hebt meer empathie, je presteert beter en je relaties worden sterker. Maar we hebben ook een enorme behoefte aan controle. Vooral nu, met alle veranderingen en onzekerheden om ons heen, willen we steeds meer controle. Begrijpelijk, maar wel jammer. Want de drang naar controle verdringt onze nieuwsgierigheid. We staan steeds minder open voor het onbekende. We willen het liefst dat alles voorspelbaar is. En daardoor verdwijnt onze gezonde nieuwsgierigheid…
De kinderlijke nieuwsgierigheid
Proeven, voelen, snuffelen, kijken, luisteren…. kinderen zijn van nature enorm nieuwsgierig. Zonder verwachtingen stappen ze de onbekende wereld in. Elk beestje, elk bloempje, elk hapje en elk stapje is een nieuwe ontdekking. Bij elke nieuwe ontdekking zijn ze weer enorm verwonderd. En als het ene kind iets ontdekt, dan wil het andere kind het ook. Zo leren we, zo groeien we en zo maken we van het leven een grote, spannende ontdekkingsreis.
Hoe meer we leren, hoe minder we willen ontdekken
Hoe ouder we worden, hoe meer informatie er in ons brein wordt opgeslagen. Kennis, feitjes, ervaringen…. Dat is handig, want daardoor hoeven we bijvoorbeeld niet elke dag opnieuw te ontdekken of we gemberijs nou lekker vinden of niet. Maar doordat we minder hoeven te ontdekken, hebben we ook minder behoefte om te ontdekken. Kortom, onze nieuwsgierigheidprikkel neemt af.
De opgeslagen kennis in ons brein is enorm dominant. Bij meer dan 95% van alles wat we zien of meemaken komt ons brein automatisch met een verklaring of een uitleg. Als we een koffiekopje zien, dan vult ons brein automatisch in dat er wel koffie in zal zitten. Voor een kind is zo’n koffiekopje nog een grote ontdekking. Wat zal erin zitten? Melk, limonade, knikkers, bloemetjes? Alles kan nog.
De volwassen behoefte naar verklaringen
Elke keer als we iets zien, horen, ruiken, proeven of voelen, komt ons brein met een betekenis. Objecten, beelden, geluiden en emoties verrassen ons niet meer. Ons brein staat meteen klaar met een betekenis en een logische verklaring. Pas als we bewust zijn van wat ons brein met ons doet, geven we ons weer een beetje ruimte om nieuwsgierig te zijn en om ons weer te laten verrassen.
We zeggen dat we iemand door en door kennen, dat een land voor ons geen geheimen meer heeft en dat de dagen op elkaar lijken. Waren we maar weer een beetje kind… Een kind dat geen verwachtingen heeft en enorm gefascineerd raakt door het onbekende. Hoe heerlijk zou het zijn om weer een gezonde nieuwsgierigheid te hebben? En om elke dag van de ene verrassing in de andere te vallen.
Ontdek een universum op 10cm2
Prikkel je nieuwsgierigheid. Ga naar het park of naar het bos. Ga op je knieën en kijk aandachtig naar een klein stukje grond. Laat jezelf verrassen door de schoonheid van dat mini-universum. Plantjes, grasjes, steentjes, beestjes… Laat jezelf verwonderen over zoiets gewoons.
Blijf nieuwsgierig naar het onverklaarbare
We noemen het niet voor niets een ‘gezonde’ nieuwsgierigheid. Zo heeft de nieuwsgierigheid van onderzoekers en wetenschappers al geleid tot tal van nieuwe medicijnen en geneeswijzen. Maar bij verhalen van mensen die op onverklaarbare wijze zijn genezen laat onze nieuwsgierigheidsprikkel ons vaak in de steek. We parkeren deze verhalen liever omdat we ze niet begrijpen. Laten we als een kind duiken in de verhalen over onverklaarbaar herstel. We hoeven ze niet te begrijpen, maar we kunnen ons wel laten verrassen.
De nieuwsgierigheid bij Bengs
Bij Bengs willen we elke dag verrast en verwonderd worden. Daarbij hebben we ons laten inspireren door William Bengston (Bill). De kinderlijke nieuwsgierigheid van deze wetenschapper kent geen grenzen. Al sinds de jaren ’70 is hij gefascineerd door fenomenen die hij niet begrijpt. Als wetenschapper in hart en nieren zoekt hij naar antwoorden en verklaringen voor deze fenomenen. Maar net als een kind is hij niet teleurgesteld als hij de antwoorden niet vindt.
Iets weten is leuk, maar de weg ernaartoe – onze nieuwsgierigheid – is eigenlijk veel leuker. Door constant nieuwsgierig te zijn en te zoeken naar antwoorden, kom je steeds nieuwe verrassingen tegen en kijk je op een totaal andere manier naar de wereld.
Blijf nieuwsgierig
Laat je weer verrassen als een kind. Wakker je gezonde nieuwsgierigheid aan. En inspireer anderen om net zo nieuwsgierig te worden als jij. Kijk eens op een totaal andere manier naar de wereld. Elke dag is een canvas dat gevuld kan worden met nieuwe inzichten, unieke ervaringen en bijzondere ontmoetingen.
Nieuwsgierig geworden?
Probeer de Bengs producten.
Ontdek wat ze met je doen en laat je verrassen.
Meer weten over de nieuwsgierigheid van Dr. Bill Bengston?
Kijk dan naar dit filmpje waarin hij met een gezonde dosis scepticisme en gezonde nieuwsgierigheid kijkt naar onverklaarbare fenomenen.